Wordt een Maine Coon kenner na het lezen van deze blog! (10 minuten leestijd)
De Maine coon is naar alle waarschijnlijkheid een van de bekendste katrassen in de wereld. Dit komt omdat ze een opvallende platte neus hebben en natuurlijk megagroot zijn. Na het lezen van deze blog ben jij een Maine Coon kenner!
Inhoudsopgave: Wat wil je weten?
- 1 Waar komt de Maine Coon vandaan?
- 2 Hoe ziet de Maine Coon eruit?
- 3 Hoe groot wordt een Maine Coon?
- 4 Maine Coon karakter
- 5 Heeft de Maine Coon veel verzorging nodig?
- 6 Prijs Maine Coon
- 7 Maine Coon kopen, waar let je op?
- 8 Maine Coon kittens & opvoeding
- 9 Maine Coon krabpaal
- 10 Voer Maine Coon
- 11 Op een rijtje: Wat heb je nodig?
Waar komt de Maine Coon vandaan?
Net als bij veel andere rassen is het een beetje wazig waar de kat oorspronkelijk vandaan komt. Wel heeft de naam, net als andere rassen, een soort overeenkomst met een bepaald deel van de wereld. ‘Maine’ is namelijk een staat in de VS. Het woord Coon is in het Engels een wasbeer. Een theorie omtrent het ras is dan ook dat het een kruising is tussen een wasbeer en huiskat, wat een beetje onwaarschijnlijk lijkt. Daarom zijn er nog 3 theorieën hoe de Maine Coon is ontstaan.
Het andere gerucht zal zijn dat de huiskat zich zou hebben gekruist met de ‘bobcats’ in de staat Maine. Deze bobcat leeft samen met de lynx en soortgelijke wilde katten in de omgeving van Maine. De kittens van de bobcat lijken op de Maine Coon, ze zijn namelijk groot en hebben een stevig lijf met grote klauwen. Ook komen de pluimpjes aan de oren overheen. Dit verhaal klinkt dan ook logischer dan het verhaal met de wasbeer. Helaas maakt 1 ding deze theorie onwaarschijnlijk… De staart van een bobcat is erg klein in vergelijking tot de Maine Coon.
Nog een andere theorie is dat de Maine Coon afstamt van de koninklijke katten van Marie Antoinetet. Dit was een koningin van Frankrijk die leefde in 1755 – 1793. Deze vrouw zou haar katten met de boot vooruitsturen naar Maine, omdat ze wilde vluchten.
Het meest logische verhaal is dat de Maine Coon afstamt van de langharige scheepskat in Europa. De scheepskat is een kat die meevaart aan boord van een schip. Vooral in de vroegere tijden kwam dit veel voor. Denk hierbij dan aan handelsschepen, verkenning schepen en in de marine is dit nog steeds gebruikelijk. Het hebben van katten aan boord heeft er mede voor gezorgd dat katten wereldwijd te vinden zijn. De scheepskatten mengde zich vroeger met de lokale katten op boerderijen. Door het koude klimaat en leven op de boerderij is de Maine Coon aan zijn flinke postuur en warme vacht gekomen.
Hoe ziet de Maine Coon eruit?
De Maine Coon is bekend geworden omdat het een van de grootste raskatten is op de wereld (die ook leuk is om in huis te nemen). Met een stoer en gespierd uiterlijk, komt de kat in de buurt van een tijger. Een originele raskat heeft veel vacht, een volle kraag, flink wat buikhaar en een lange, dikke staart. Het heeft een goede kin en een vierkante kop. Bij een echte Maine Coon zijn de zogenoemde lynxpluimpjes op de oren niet weg te denken.
Maine Coons zijn in verschillende kleuren en patronen verkrijgbaar. Veel voorkomende kleuren zijn bruin, crème, Chocolade, lilac en kaneelkleurig. Volgens het officiele ras komen de lilac en kaneelkleur niet echt voor, maar wegens ontwikkeling door de jaren heen bestaat deze wel. Wittekeningen en verschillende kleuren ogen zijn volgens het ras-standaard wel toegestaan. Ook kan de Maine Coon verschillende ras-patronen hebben. Deze komen voor in gemarmerd, gestreept, spotted, ticked en effen. Andere patronen zijn vallen niet binnen de gewenste standaard.
Afhankelijk van of de kat tabby effen, blauw of zilver is, voelt de vacht stugger of zachter aan. Tabby: Een tabby is een kat met een vorm in de vacht, waarin strepen of lijnen een bepaald patroon vormen. De tabby wordt ook wel een cyperpatroon genoemd, die bij veel verschillende raskatten voorkomt. Veel mensen denken dat de cyper een eigen ras is, wat niet zo is.
Op fifeweb staan verschillende internationale ras verenigingen, daarnaast hebben we hier in Nederland ook verenigingen met eigen rasstandaard.
Hoe groot wordt een Maine Coon?
Een Maine Coon ‘net’ wat groter dan andere katten. Wanneer de kat zich uitrekt, heeft het een spanwijdte van ongeveer één meter.
Hoe zwaar wordt de Maine Coon?
Een gemiddelde kat komt ook op de 3.5 kilo, wanneer het geen overgewicht heeft. De poezen van de Maine Coon wegen gemiddeld tussen de 4 tot en met 6 kilogram en de katers tussen de 5 en 8 met uitschieters van 11 kilogram.
Hoe oud wordt een Maine Coon?
De Maine Coon wordt ongeveer 12 tot en met 15 jaar, wanneer de kat gezond blijft. Check bij aankoop de stamboomlijn voor eventuele erfelijke ziektes.
Een kleine pauze met lezen om te genieten van deze Maine Coons…
Maine Coon karakter
De Maine Coon staat bekent om zijn lieve, toegankelijke, vriendelijke en rustige en goede humeur. Meestal is een Maine Coon intilligent en spelen ze veel. Af en toe denken ze ook dat ze een hondje zijn door te apporteren. De Maine Coon ziet er krachtig en gespierd uit, maar door het nuchtere karakter vechten de katten niet snel.
De Maine Coon houdt van het baasje en dit is te merken aan de afhankelijkheid van de kat. Het zal je altijd volgen en is erg nieuwschierig. Voor nieuwe mensen is het beestje meestal een beetje terughoudend (kat uit de boom kijken). De poezen zijn erg terughoudend terwijl de mannen eerder op verkenning uit zullen gaan. Door de krachtige klauwen en uitstraling van de kat, wordt menig mens verbaasd van het gemiauw. Het stemmetje van de kat is zacht en lijkt op die van een kitten.
Een Maine Coon is vrij gemakkelijk in het aanpassen van de omgeving. Zo vindt de kat het prima om in een appartement te wonen, maar kan ook zijn energie kwijt in de buitenomgeving. Daarnaast past een Maine Coon zich ook gemakkelijk aan wanneer er een nieuwe huisgenoot bij komt. Zo heeft het beestje nauwelijks moeite met nieuwe honden of katten.
Speeltjes is de beste oplossing waar een Maine Coon zijn energie in kwijt kan. Ze blijven namelijk heel hun leven speels, ook op latere leeftijd. Goed speelgoed is dus een must.
Heeft de Maine Coon veel verzorging nodig?
Ik hoor je denken, zo’n grote kat heeft vast erg veel verzorging nodig. Het tegendeel is waar. Door de onder vacht heeft een Maine Coon niet zo veel verzorging nodig als dat je denkt. Natuurlijk is dit meer dan een ‘normale huiskat’, maar dat is logisch met deze vacht. Wanneer je de kat 1 keer per week goed borstelt, moet dit genoeg zijn. Vergeet hierbij niet de 4 oksels mee te nemen, hier ontstaan namelijk de meeste klitten. Wanneer een Maine Coon het allemaal niet zo prettig vindt, beloon hem dan vanaf kitten af aan met snoepjes.
Prijs Maine Coon
De gemiddelde prijs van een Maine Coon is 600 tot en met 700 euro. Er zitten ook uitschieters tussen van 900 tot en met 1000 euro. In Nederland is dit ras duidelijk goedkoper dan in het buitenland. Kijk bij aankoop goed naar de betrouwbaarheid van de fokker en de stamboomlijn om erfelijke ziektes te voorkomen. De kosten zijn ook afhankelijk van het geslacht en of het dier geschikt is als fok- of showdier. Het kan zijn dat een Maine Coon polydactyle is, dit betekent dat ze zes of zeven tenen hebben aan 1 pootje. Wanneer een Maine Coon voor een show is bedoeld, zal hij direct gekwalificeerd worden, wat de prijs zal doen zakken.
Na het kopen van een Maine Coon komen er nog extra kosten bij zoals een kattenmand, grote en stevige krabpaal, kattenbak, voer en speelgoed. Houdt voor de dierenarts, jaarlijkse controle en inentingen rekening met ongeveer 500 euro per jaar. Wanneer u zich aanmeldt voor eventuele shows, heeft u ook inschrijfkosten voor deze evenementen.
Maine Coon kopen, waar let je op?
Allereerst: zorg ervoor dat je een betrouwbare Maine Coon fokker vindt. Er zijn speciale tests waar de vader en moeder kat aan moeten voldoen. Deze tests zorgen ervoor dat je kitten geen erfelijke ziektes heeft bij aankoop. Check daarbij ook even de stamboom of er geen erfelijke ziektes in voor komen. Let erop dat de fokker de kittens goed socialiseert en dat ze ingeënt, ontwormd en gechipt zijn.
Een Maine Coon aanschaffen doe je niet van de een op de andere dag. Een kitten is erg leuk maar vraagt veel aandacht op het begin (meer dan andere katten). Denk er goed over na en als je dat hebt gedaan, ga dan pas opzoek naar een juiste fokker. Ga bij de fokker langs en kijk naar de leefomgeving van de kitten. Een goede fokker is te vinden via een kattenrasvereniging, ook kan je via deze verenigingen in contact komen met goede fokkers.
Tot slot: Als de juiste fokker gevonden is, vraag je of je op de wachtrij mag. Een goede fokker heeft altijd een flinke wachtrij, het kan zijn dat je maanden moet wachten op je nieuwe gezelschap. Zorg voor een goede voorbereiding en koop spullen waarbij de kat zijn energie kwijt kan.
Maine Coon kittens & opvoeding
Een Maine Coon heeft veel aandacht nodig. Het is belangrijk dat je die aandacht ook geeft aan de kitten, dit hoort bij zijn opvoeding en in deze tijd kan je de kat het best aanleren wat wel en niet mag. Daarnaast moet de kat goed gesocialiseerd worden, dit betekent dat de kat moet wennen aan het huis, de mensen, de omgeving en de andere huisdieren. De socialisatie van kittens leren ze voornamelijk in de leeftijd van 2 tot en met 7 weken. Wanneer dit niet goed gebeurt, kan de kat schrikkerig of bang worden. Het is dus belangrijk om te checken of de fokker dit goed aanpakt.
Na 7 weken mogen de kittens het nestje verlaten. Wanneer je het beestje bij een fokker koopt die aangesloten staat bij een kattenvereniging, mag hij pas na 13 weken en wanneer hij volledig is ingeënt het nest verlaten.
Als de kittens mee naar huis gaan, moet er een goede voorbereiding zijn geweest. Hierbij kan je denken aan planten die eventueel giftig kunnen zijn. De Maine Coon is een geliefde kat die geld waard is, laat de kat dus niet te vaak alleen op straat lopen, het kan zijn dat hij gestolen wordt. Zorg dat de Maine Coon haar energie kwijt kan in speelgoed en de krabpaal, deze zijn allemaal bij ons te koop in de shop!
Maine Coon krabpaal
Laten we eerlijk zijn, elke kat vindt het lekker om even zijn nagels in de bank of deur te zetten, dit is natuurlijk het laatste wat je wilt. Een goede krabpaal is daarom erg belangrijk voor de Maine Coon. Zoals iedereen kan zien is de Maine Coon een sterke, krachtige kat met een spanwijdte van +/- één meter. Zorg er dus voor dat je een stevige krabpaal hebt voor je kat. Kijk hier voor ons brede assortiment.
Voer Maine Coon
Maine Coons zijn niet bepaald makkelijke eters, ze hebben namelijk vrij sensibele darmen. Het is daarom belangrijk dat een Maine Coon gewend raakt aan het eten die je voorschotelt, wissel er dus niet te vaak mee. Op het begin moet je vooral kijken wat je kat lekker vindt en waar zijn darmen niet van slag van raken. Houdt je kat zijn ontlasting niet op, dan weet je dat je verkeerd voer geeft.
Uit diverse tests komt uit dat de Royal Canin Maine Coon 31 kattenvoer het beste voor is voor de Maine Coon. Het heeft een soepele werking voor gewrichten, gezond kraakbeen en heeft een positieve invloed op de vacht van de kat. De Maine Coon kitten heeft ander speciaal voer, namelijk de Royal Canin Maine Coon Kitten 36.
Natuurlijk kan je ook proberen wat vis uit blik te voeren. Mijn Siberische katten (die net een maatje kleiner zijn), houden erg van tonijn op waterbasis uit blik. Geef ze niet te veel, want dat is te zwaar voor de darmen.
De Maine coon houdt van water, zowel om te drinken als mee te spelen. Wanneer de kraan aanstaat zal de kat daarop reageren en het meest lachwekkende mee doen. Mocht je het irritant vinden na een tijdje, kan je dit probleem altijd oplossen met een waterfonteintje.
Op een rijtje: Wat heb je nodig?
We hebben een klein overzichtje gemaakt van de spullen die je nodig hebt als je een Maine Coon hebt of wilt kopen:
- Kattenmand
- Kattenbak & kattengrind
- Grote krabpaal
- Voerbakken
- Eten & snoepjes
- Kattenspeelgoed
Wij hebben een erg ruim assortiment voor zowel Maine Coons als andere huiskatten. Neem na het lezen een kijkje…
Hallo. Ik heb een Maincoon poes. 6 maanden oud..
Wanneer gaat ze over op volwassen voer.
Ik heb er twee het zijn broers en ze doen alles met z,n twee, n wat ik ook ga doen ze volgen mij in alles heerlijke beestjes. 😺