Burmese kat in het weiland.

Burmees: Alles wat je moet weten!

Wordt een Burmees kenner door deze blog te lezen! [10 minuten leestijd]
De Burmees is een mooie, bekende kat. Het is een van de enige rassen die in verschillende werelddelen zijn eigen standaard heeft. Benieuwd hoe dit is ontstaan? Wij beschrijven het in deze blog!

De Burmees is een vriendelijke en energieke kat. Door deze energie spelen ze graag en dit zal ook in de volwassen tijd nog zijn. Daarnaast hebben ze de charme en vastberadenheid van de Siamese voorouders en kan net als hen ‘gesprekken’ voeren met mensen. Dit ras is erg intelligent en heeft de aandacht van mensen echt nodig, daarom is het geen geschikt ras voor een huis waarbij de kat veel alleen is. Mocht je deze kat toch graag willen, zorg dan dat een ander huisdier hem gezelschap kan houden. Dit kunnen honden zijn, maar ook andere katten. Let hierbij wel op dat zijn beste huisgenoot een andere Burmees is.

De Burmees is erg nieuwsgierig, dus verwacht dat hij het huis grondig zal verkennen en alle hoeken en gaten zal doorzoeken. De kat zal je volgen in huis en overal betrokken bij willen zijn. Wanneer je rustig een krant aan het lezen of televisie aan het kijken bent zal ze zich mengen. De Burmees houdt  ervan om naast je te slapen en vinden het zelfs heerlijk om bij je onder de dekens te liggen. Als je rustig op de bank zit zal hij op je komen liggen om lekker geaaid te worden.

Intelligentie

Beproef zijn slimme geest met interactief speelgoed en leer hem trucs waarmee hij kan pronken voor een publiek. Daarnaast kan je hem ook leren om spullen te pakken, te laten rollen en (rustig) aan de lijn te lopen. Met de juiste manier van aanpak is een autorit of dierenartsbezoekje geen enkel probleem. Bekijk onze puzzelspelletjes in onze winkel

Uiterlijk

De Burmees is één van de oosterse rassen. Ondanks dat ze uit Birma komen en bijna de zelfde naam hebben als de Birmaan, mogen ze hiermee niet verward worden.

Zoals al eerder omschreven in de geschiedenis van de kat, is de Europese Burmees een stuk anders dan die in Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. De Europese Burmees heeft andere fokstandaarden en is daarom niet erkend in andere landen.

De Amerikaanse Burmees is erg sterk en met een brede borst, kop en een korte snuit is dit goed te zien. Het Europese type is wat sierlijker met een slanke, atletische bouw. Ook verschild de grootte van de kat, in Europa is dit ras namelijk middelgroot tot en met klein en in Amerika valt het onder de grotere katten.  

Drie Burmese katten die afgeleid zijn.

Ogen & Oren

Burmezen zijn iets meer in elkaar gedrukt dan de langbenige voorouders (de Siamees). De kop heeft grote, wijd openstaande oren en ogen waardoor de kat zowel met daglicht als in het donker erg scherp is. De kleur ogen komen vaak voor in licht goud en zijn ovaal.

Vacht

De Burmees heeft zijn vacht aardig weten aan te passen aan het klimaat van Zuidoost-Azië, waardoor het licht en heeft een kleine ondervacht wat strak tegen het lichaam zit. Wanneer je de kat aait zal deze een beetje zijdeachtig aanvoelen.

Volgens de fokstandaarde moet de vacht zonder tekeningen voorkomen. Jongere Burmezen hebben vaak een licht gekleurde tabby. Ondanks dat de kat oorspronkelijk bekend is geworden om zijn chocolade kleur, is hij nu te verkrijgen in 10 kleuren:

  • Seal: De kleur Seal heeft een warme, donkerbruine kleur, waarbij de kussentjes van de voet en de neus donkerder zijn.
  • Chocolade: De oorspronkelijke chocolade kleur van de Burmees onderscheidt zich van de seal-kleur. Als we de vacht zouden moeten beschrijven is dit kaneel- tot chocoladebruin gekleurd.
  • Blauw: Een zeer opvallende Burmees is de blauwe met een zilvere glans. Ook de neus en voetzolen zijn deze kleur.
  • Lila: een lichtroze glans zit over de bruinige kleur van de kat heen.
  • Rood: Oranje-rode vacht. De neus en voetzolen zijn roze.
  • Crème: De Crème kleur is licht beige.
  • Seal-Tortie: Een rode basiskleur met warme, donkerbruine vlekken.
  • Chocolade-Tortie: Een chocoladekleurige basiskleur wordt aangevuld met beige vlekken.
  • Lila-Tortie:Burmezen in Lila-Tortie hebben een grijze basiskleur met abrikooskleurige, donker-beige vlekken met een roze neus en voetzolen.

Ook de kleuren wijken dus per werelddeel af, zo zijn er in Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld ook kleuren als KFawn Abrikoos en kaneel. Daarnaast zijn ook de tabby’s per regio anders.

Burmese kat in het weiland.

Geschiedenis

Eerste keer gezien

Wong Mau werd aanvankelijk beschouwd als een Siamees met een chocoladekleurige vacht daarom werd hij in de jaren 1880 beschreven als de “Chocolate Siamese”. Het lichaam was bruin en ze had (zeehond bruine, ofwel seal-point) zwarte punten. De seal-point Siamees, ook bekend als de koninklijke Siamees, had een lichter lichaam donkere punten. Deze lijn had de voorkeur van zowel de fokkers als het publiek.

De chocoladekleurige katten verdwenen uiteindelijk in Groot-Brittannië, maar bestonden nog steeds in Thailand en Birma. Naar alle waarschijnlijkheid waren ze de nakomelingen van natuurlijke paringen tussen vrij rondlopende Siamezen en effen gekleurde Birmese katten. Wong Mau was een van deze katten. Het was haar lot om de ‘voorouders’ van twee nieuwe rassen te worden: de Burmees en later de Tonkinees.

Dr. Thompson

Dr. Thompson fokte Wong Mau tot een seal-point Siamees, die hij Tai Mau noemde. In samenwerking met fokkers Cirginia Cobb, Billie Gerst en geneticus Clyde Keeler werd er een fokprogramma ontwikkeld, wat resulteerde in kittens met beige-, bruinkleurige vachten. De resultaten (o.a. het gen van de Burmees), was zo interessant dat Thompson een artikel publiceerde in de krant van Journal of Heredity in 1943. Dit was het aller eerste artikel over dit ras.

Erkenning

Dr. Thompson fokte Wong Mau tot een seal-point Siamees, die hij Tai Mau noemde. In samenwerking met fokkers Cirginia Cobb, Billie Gerst en geneticus Clyde Keeler werd er een fokprogramma ontwikkeld, wat resulteerde in kittens met beige-, bruinkleurige vachten. De resultaten (o.a. het gen van de Burmees), was zo interessant dat Thompson een artikel publiceerde in de krant van Journal of Heredity in 1943. Dit was het aller eerste artikel over dit ras.

De Cat Fanciers Association erkende de Burmees in 1936 als eigen ras, maar stopte de registratie in 1947, omdat fokkers nog steeds Siamezen gebruikten in hun fokprogramma’s. Inschrijvingen werden hervat in 1953 nadat de praktijk was stopgezet. Een enkel aantal fokkers hebben het ras in leven weten te houden, door een goede onderscheiding tussen de Siamees en de Burmees te creëren. In 1954 is het ras voor de tweede keer door de Cat Fanciers Association erkend als ras. Ook de Amerikaanse United Burmese Cat Fanciers (UBCF) presenteerde in 1958 zijn eigen rasstandaard. In de jaren 50 begonnen ook de fokkers in Groot Brittannië weer interesse te krijgen in de Burmees. Er ontstonden dus ook Burmese fokkerijen de United Kingdom en daar werd in 1952 het ras erkend. Tegenwoordig is de Birmaan een populair ras onder kattenliefhebbers.

Vandaag de dag zit er een groot verschil tussen de Britse Burmees en die uit Amerika. Sterker nog, de Britse (europese) Burmees is in Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië niet eens erkend.

Gezondheid

Ziektes

Wanneer je al meer blogs hebt gelezen van ons of al een kattenexpert van jezelf bent, zul je weten dat een raskat altijd kans heeft op erfelijke ziektes. Over het algemeen is een Burmees erg gezond, maar zijn gevoelig voor gingivitis (ontstoken tandvlees). Qua erfelijke ziektes hebben we het volgende voor je op een rijtje gezet:

  • Cornea dermoid: de aanwezigheid van huid en haar op het hoornvlies. Dit kan met succes worden verwijderd door een chirurg.
  • Orofaciaal pijnsyndroom: aangegeven door overdreven lik-/kauwbewegingen en klauwtjes in de mond. Het ongemak kan toenemen wanneer de kat opgewonden of gestrest is en de katten zijn vaak terughoudend om te eten omdat het pijnlijk is. Sommige katten moeten een Elizabethaanse halsband dragen en hebben hun poten vast gebonden, zodat ze zichzelf geen pijn doen. In sommige gevallen lost het vanzelf op, maar komt later vaak terug. De oorzaak en de wijze van overerving zijn onbekend. Pijnstillers en anti-epileptica kunnen helpen.
  • Congenitale perifere vestibulaire ziekte: is te herkennen als de kitten zij kop kantelt, een slecht evenwicht, snelle oogbewegingen en ongecoördineerd loopt. Sommige kittens met deze aandoening zijn doof.
  • Birmees hoofddefect: een craniofaciale aandoening (schedelafwijking).
  • Hypokaliaemische polymyopathie: spierzwakte veroorzaakt door een laag kaliumgehalte in het bloed. Tekenen zijn onder meer algemene zwakte, een stijve manier van lopen, geen zin hebebn om te lopen en hoofdtrillingen. Deze ziekte wordt behandeld met orale kaliumsupplementen.
  • Flat-chested kitten-syndroom: een misvorming die kan variëren van mild tot ernstig. Kittens die de hun ‘kittentijd’ overleven, vertonen meestal geen tekenen als ze volwassen zijn.
  • Geknikte staart: vaak hebben ze een misvormd stuitje. Het veroorzaakt geen pijn of ongemak.
  • Elleboogartrose: een vroeg begin van artritis in de elleboog, waardoor de mobiliteit van de kat wordt beperkt.
  • Endocardiale fibroelastose: een hartaandoening waarbij de linker hartkamer dikker wordt en de hartspier wordt uitgerekt. Het uit zich meestal wanneer een kitten 3 weken tot 4 maanden oud is. Het is daarom verstandig om het beestje na deze periode pas in huis te nemen.
  • Dilated cardiomyopathy: een vergroot hart.
  • Diabetes mellitus: een endocriene aandoening die wordt veroorzaakt door een afwijking in de insulinesecretie/insulinewerking wat resulteert in een hoog suikergehalte.

Gewicht

De Burmees heeft andere fokstandaarden in Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Dit zorgt ervoor dat deze kat in verschillende grote en gewicht te krijgen is. Het europese type is sierlijk en klein en daarom zijn ze hier te krijgen tussen de 3.5 en 5 kilo. In andere werelddelen waar andere standaarden geaccepteerd worden loopt dit op tot en met 6 kilo.

Leeftijd

Een Burmees wordt gemiddeld 17 jaar oud met gezonde leefomstandigheden.

Slapende Burmese kat

Verzorging

De vacht zelf heeft niet zo veel verzorging nodig. 1 of 2 keer per week zal genoeg zijn, wel vinden ze dit heel lekker dus zou je het vaker kunnen doen. Een Burmees vraagt zelf wel veel om aandacht, dit houdt in dat hij vaak geaaid wilt worden en niet zo goed alleen kan zijn. Wanneer je vaak van huis bent, koop dan een huisgenootje voor hem. Dit kan een hond zijn, maar ook andere katten. Uiteraard gaat hij het best om met andere Burmezen.

Een Burmees heeft van zichzelf veel energie, dit betekent dat deze kat deze ook kwijt moet kunnen. Het zal fijn zijn voor de kat dat deze een plek heeft zoals een groot balkon of een tuin waarin ze rondjes kunnen rennen en spelen. Dit is dan ook noodzakelijk voor deze kat als je wilt dat hij niet in het gordijn klimt of de bank kapot maakt.

Dit ras geeft zich volledig over aan de mens, het is daarom belangrijk dat je altijd een oogje in het zeil houdt om diefstal tegen te gaan. Ras katten kunnen namelijk gestolen worden omdat ze geld waard zijn en deze kat kan door iedereen worden opgepakt.

Benodigdheden

We hebben een klein overzichtje gemaakt van de spullen die je nodig hebt als je een Burmees hebt of wilt kopen:

  • Kattenmand
  • Kattenbak & kattengrind
  • Krabpaal
  • Voerbakken
  • Eten & snoepjes
  • Kattenspeelgoed

Wij hebben een erg ruim assortiment voor zowel Burmees als andere huiskatten. Neem na het lezen een kijkje… 

Vond je dit nou een super leuk artikel over de Burmees? Misschien vind je dan de blog over de Balinees en de Maine Coon ook leuk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top

Quiz & WIN!!

Win deze leuke kangoeroe?