Blauwe Rus van Kattenfeitjes

Blauwe Rus: Alles wat je moet weten!

Wordt een Blauwe Rus kenner door deze blog te lezen. [10 minuten lezen]
De Blauwe Rus is een bekend kattenras. Dit komt door zijn sierlijke blauwe vacht en zijn intelligente karakter. In deze blog kom je alles te weten over het karakter van de Blauwe Rus en punten die je niet moet vergeten voordat je over gaat tot aankoop.

De Blauwe Rus staat bekent om zijn sierlijke blauwe vacht, logisch dat hij daarom deze naam krijgt. Dit ras heeft lange benen en is over het algemeen een middelgrote kat. Het heeft wat weg van de Britse Korthaar, maar waar deze overal rondingen heeft zoals de staart en zijn snoet, heeft de Blauwe Rus juist een spitsigere uitstraling. De kop van de blauwe Rus is dan ook wigvormig en zijn oren staan een stuk wijder uit elkaar. Naast de opvallende blauwe jas van dit ras, heeft hij ook opvallende en karakteristieke snorharen op zijn snoet, waardoor hij een representatieve uitstraling heeft.

Zoals al eerder genoemd, is de vacht een opvallend aspect van dit Ras, ze heten niet voor niets de Blauwe Rus. De vacht heeft een blauw-grijzige kleur met een soort zilverglans. Veel katten zijn in verschillende kleuren te verkrijgen, maar de Blauwe Rus is geen Blauwe Rus zonder deze kleur. Volgens de fokstandaarden zijn daarom alle andere vachtkleuren, vormen in de tabby en vlekken niet toegestaan. Ook de snoet en de voeten moeten volgens de standaarden deze kleur hebben. Tegenwoordig worden er wel andere kleuren gefokt (zoals wit en zwart), maar een kat heeft pas een ras op het moment dat hij erkend wordt door een rasvereniging. Veel kittens krijgen een soort spookachtige markeringen in de vacht, die na ongeveer een jaar zal verdwijnen en overgaan tot de kenmerkende kleur.

Naast de kleur is ook de zijdeachtige structuur kenmerkend en uniek. Eigenlijk hebben bijna alle katten twee lagen vacht, meestal is de ondervacht minder lang dan de bovenlaag. Bij de Blauwe Rus is de onderlaag even lang als de bovenlaag, wat een unieke zachte textuur geeft. Dit zorgt voor een pluche achtig textuur. Leuk feitje: De Blauwe Rus is de enige met een vacht waarbij de onderlaag even lang is als de bovenlaag en dus ook met deze unieke textuur.

De blauwe rus zittend.

Karakter Blauwe Rus

Vacht

Zoals bovenstaand is de vacht van de Blauwe Rus uniek, zijn karakter doet hier niet aan onder. Als Kitten is de Rus super actief en houdt erg van spelen. Het karakter van de kitten wordt dan ook vaak omschreven als temperamentvol, actief en speels. Dit veranderd na mate de kat volwassen wordt. De Blauwe Rus heeft de reputatie om een zachtaardige, loyale, stille en soms een beetje verlegen kat te zijn (maar niet op een verkeerde manier). De rus is misschien wat stiller dan andere katten, maar als hij op zijn gemak is houdt hij heel erg van spelen. Gooi maar is een aluminium propje weg en hij komt het terug brengen.

De Blauwe Rus houdt ervan op hoge plekken te zijn, waar hij de situatie goed kan bekijken (ze kijken de kat uit de boom). Wanneer er gasten op bezoek zijn, zal de Blauwe Rus niet direct zijn aandacht geven, vaak laat hij zichzelf niet eens zien. Tegenover de gezinsleden en geliefde personen zal de kat zich heel anders opstellen. De Blauwe Rus zal je constant volgen en is het liefst elk moment van de dag bij je, daarnaast vinden ze het heerlijk om op je schouder te zitten en blijft zelfs zitten op het moment dat je gaat lopen.

Spelletjes

Daag je huisgenoot gerust uit, anders doet hij dit namelijk bij jou. De Blauwe Rus is een intelligente kat die ervan houdt om spelletjes te spelen. Soms opent hij deuren of verplaatst hij zijn eetbakje. Om hem een beetje van zijn ‘kwade’ gedachtes af te helpen is een goede opvoeding van groot belang. Daag hem daarom uit met een kattenpuzzel waarbij hij zijn eten moet zoeken.

Zoals met veel katten, moet je de Blauwe Rus echt aandacht en liefde geven. Zodra je dit niet geeft, zal hij angstig en bang worden.

Blauwe Rus alleen laten?

Onze Blauwe rakker houdt van gezelschap, maar vind het niet erg als je overdag weg bent om te werken. Hij zal zich prima vermaken door rondjes te lopen door het huis en lekker te slapen op het plekje van zijn baas. Ben je nou echt veel weg van huis? Dan is dit niet de ideale kat om in huis te hebben want het heeft gezelschap nodig (op te lossen met een tweede kat in huis). Wanneer je thuis bent, zorg dan wel dat je hem aandacht geeft. Lach samen met het beestje, maar lach hem vooral niet uit. De Blauwe Rus heeft een grote eigenwaarde en houdt er niet van om belachelijk gemaakt te worden.

De kat houdt niet van verandering en wilt daarom het liefst in een rustige, stabiele omgeving leven. Wat de Blauwe Rus vooral heel belangrijk vind is dat zijn maaltijden op tijd gegeven worden. Het is daarom dan ook een trouwe wekker, die dagelijks rond ontbijttijd aan je deur staat of op je klimt.

Als je de tijd neemt om een ​​relatie op te bouwen met de Blauwe Rus, zal hij je beloning met waardige band.

Geschiedenis Blauwe Rus

Zoals met veel kattenrassen is er weinig bekend over de oorsprong van de Blauwe Rus. Hij komt waarschijnlijk uit Rusland en aan zijn dikke vacht te zien komt hij uit de koudere streken. Wat er ook bekent is over dit ras is dat moeder natuur het ras heeft geschapen, veel rassen worden namelijk ‘gemaakt’ door de mens door verschillende rassen te kruisen.

3 soorten russen

Tegenwoordig zijn er wel drie grote takken bekend in Europa, door de laatste 100 jaar schelen deze katten veel van elkaar.

  • De Siberische/Scandinavische tak:is de kleine variant, erg sierlijk en heeft uit elkaar staande oren. Deze variant is nogal verlegen en wordt daarom niet vaak gefokt.
  • De Amerikaanse takis de elegantste. Hij is middelgroot en heeft een lichte kleur vacht. Daarnaast heeft hij erg uit elkaar staande oren met en is hij erg sociaal.
  • De Engelse takis krachtiger. Wat opvalt is de dichte, verticale oorstand. Het karakter is een combinatie van bovengenoemde twee.

Ontwikkeling

De ontwikkeling van de blauwe rus vond vooral plaats in Groot-Brittannië en Scandinavië. Dit begon in het begin van de negentiende eeuw, toen het fokken van sierkatten (showkatten) een trend werd.

Op een tentoonstelling van katten in het Londense Crystal Palace in 1875 verscheen de eerste Blauwe Rus. De Rus kreeg werd bestempeld als aartsengelkat, omdat hij van het Russische eiland Aartsengel kwam. Hij nam het op deze wereldtentoonstelling op tegen andere blauwe katten, zonder ras natuurlijk (toen waren er nog niet echt kattenrassen). In krantenartikelen over deze show en de Rus werd vooral geschreven dat hij erg knap en bijzonder harig was. Andere vroege namen waaronder het ras bekend was, waren Maltees en Foreign Blue.

In 1890 begon een Britse kattenliefhebster genaamd Carew-Cox met het importeren van de katten en startte een fokproces. Ze omschreef het uiterlijk van de katten als: korte blauw/zilverkleurige vacht, grote oren, wijd uit elkaar staande ogen en een mager gezicht. Over het karakter schreef ze dat het lieve, intelligente katten zijn, wat niet veel anders is dan de Blauwe Rus van nu.

Tweede wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog maakte bijna een einde aan het ras. Britse en Scandinavische fokkers begonnen met het fokken van andere rassen om de blauwe rus terug te krijgen, voornamelijk de Siamees en de Britse korthaar. Door de Siamese invloed ontwikkelden de katten een sierlijkere uitstraling en veranderde de textuur van hun vacht. Het heeft jaren geduurd om het ras terug te ontwikkelen naar zijn oorspronkelijke uiterlijk. Uiteindelijk werd dit bereikt door de Britse Korthaar toe te voegen aan de bloedlijn, die de nadruk legde op de zachte, zilverkleurige vacht.

Blauwe Russen werden voor het eerst geïmporteerd in de Verenigde Staten rond 1900, maar pas na de Tweede Wereldoorlog begonnen Amerikaanse fokkers hun eigen lijnen te ontwikkelen van katten die in 1947 werden geïmporteerd. Tegenwoordig zijn het populaire showkatten en gezellige huisgenoten.

Witte en zwarte Russen

Omdat de Blauwe Rus zo geliefd was (nogsteeds), is de fokontwikkeling nooit gestopt. In de jaren 60 begon Frances McLeod van Artic een programma die zwarte en witte russen moest ontwikkelen. Tien jaar later kruiste Mavis Jones een witte kat met de Blauwe Rus, met als doel een witte kleur te ontwikkelen. In de latere jaren 70 werd dit mengsel erkend door de Royal Agricultural Society Cat Club New South wales erkend. Tegenwoordig wordt in Australië, nieuw zeeland en Zuid Afrika zowel de zwarte als de witte variant erkend. Bij kampioenschappen worden deze variante gelabeld als Russische Korthaar.

Verzorging Blauwe Rus

Eerder is al omschreven dat de Blauwe rus een dubbele vacht heeft. Je zou zeggen dat een dubbele vacht alleen maar voor meer haarverlies zorgt. Het tegendeel is waar, ze verliezen hierdoor juist bijna geen haren. Daarnaast produceren ze weinig glycoproteïne (FELD-1), wat aangemaakt wordt in de talgklieren en het stofje is waar mensen met een allergie op reageren. De Blauwe Rus is dus een prima optie voor iemand met een lichte allergie. Het feit dat er weinig glycoproteïne wordt geproduceerd maakt de kat niet hyperallergeen, er zullen mensen zijn die er nog steeds op reageren. Over het algemeen is het voldoende om de kat een keer per week te borstelen om het dode haar te verwijderen.

Naast de minimale verzorging van de Blauwe rus is er nog wel een jaarlijkse check die gedaan moet worden. Hierbij wordt er gekeken naar het hartje en de longe en eventueel nodig vaccinaties gegeven. Ook wordt de mond gecontroleerd voor eventuele ontstekingen.

Speeltjes

Een Blauwe Rus is een actieve kat wanneer ze zich op haar gemak voelt. Dit betekent dat ze haar energie kwijt moet kunnen, het laatst wat je wilt is dat ze dit doen op je nieuwe bank. Daarom is het goed om wat goede uitrustig te geven aan de kat, waar ze lekker op los kunnen gaan. Daarom is een grotere krabpaal van belang (als je de bank heel wilt laten). Ook intelligente puzzels die beloond worden met een snoepje, zoals zoekpuzzels zijn zeker een must om de kat zich niet te laten vervelen. Het werken met een clicker, waarmee je de kat verteld dat er een traktatie of iets leuks aankomt werken ook erg goed. Bekijk onze speeltjes door op onderstaande knop te drukken.

Ziekten Blauwe Rus

Veel katten kunnen erfelijke ziektes krijgen, maar de Blauwe Rus heeft nauwelijks erfelijke ziektes. De enige zorg die een eigenaar zal hebben is de eetlust van de Rus.

Zoals bovenstaand ook al genoemd, is de jaarlijkse check wel iets wat moet gebeuren.

Prijs Blauwe Rus

Als je er echt helemaal uit bent en denkt dat de Blauwe rus echt bij je past, dan betaal je voor een kitten tussen de 500 en 750 euro.

Een liggende Blauwe Rus.

Fokker

Je wilt dat je Blauwe Rus gelukkig en gezond is, zodat je van je tijd met hem kunt genieten. Dit vereist wat huiswerk voordat je hem koopt. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar koop een kitten pas als hij gescreend is op ziektes, de stamboom klopt, een gezondheidscertificering meekrijgt, de leefomstandigheden van de kitten goed zijn en als je de ouders van de kitten hebt leren kennen.

Een gerenommeerde fokker zal haar kittens nooit verkopen aan dierenwinkels, omdat ze de verantwoordelijkheden op zich wilt houden. Een fokker moet het als passie doen en van de beestjes houden. Daarnaast moeten de katten thuis opgevoed worden, kittens die geïsoleerd zijn vanaf geboorte zullen schrokkerig en angstig overkomen.

Er is geen 100% gegarandeerde manier om ervoor te zorgen dat u nooit een ziek kitten koopt, maar door een raslijn te onderzoeken, kan je al goed voorbereid zijn en de ziektes beperken.

Afhankelijk van wat u zoekt, moet u mogelijk zes maanden of langer wachten voordat je de juiste kitten vind. Daarnaast hebben veel erkende fokkers een wachtrij waar je rekening mee moet houden. Over het algemeen worden de kittens pas van het nestje los gelaten na 12 tot en met 16 weken. Op dit moment is de kat volwassen genoeg om van haar moeder verwijderd te worden.

Onprofessionele fokker

KOOP NOOIT EEN RASKAT BIJ EEN GOEDKOPE FOKKER. Bij onprofessionele fokkers die niet geregistreerd zijn bij kattenverenigingen zal de regel kwantiteit boven kwaliteit gelden. De katten worden niet goed opgevoed en dit ga je merken wanneer de kat volwassen is.

Adopteren

Overweeg voordat je een kitten koopt of een volwassen Rus een betere keuze is voor je levensstijl. Kittens zijn natuurlijk het leukst om te hebben, ze zijn op dat moment lekker speels en doen rare dingen, maar ze vragen wel veel aandacht en je moet ze toch een soort van opvoeden. Met een volwassen kat weet u meer over wat u krijgt op het gebied van persoonlijkheid en gezondheid. Als u geïnteresseerd bent in het kopen van een volwassen kat in plaats van een kitten, vraag dan aan fokkers of ze een gepensioneerde show of fok kat te koop hebben

Vond je dit artikel nou helemaal geweldig? Check dan onze andere artikelen over de Maine Coon en de Britse korthaar!

1 reactie op “Blauwe Rus: Alles wat je moet weten!”

  1. Mijn Blauwe Rus Blue moet ik toch regelmatig kammen en dat vindt ze niet echt fijn. Ze laat het toe maar geeft aan wanneer het echt genoeg is. Na het kammen ziet ze er dan glanzend zilverkleurig uit en gaat zich dan uitgebreid nog meer verzorgen door zichzelf te likken. Ze houdt inderdaad niet van veranderingen en al helemaal niet van vreemden. Ze vlucht dan laag bij de grond lopende snel naar een schuilplaats waar ik haar wel kan vinden maar een ander niet. Bij veranderingen heeft ze de neiging om aan een stoel te gaan krabben of zo maar als ik tegen haar zeg dat ze moet ophouden en mij moet helpen houdt ze ook daadwerkelijk op. Ze wil niet iets doen dat wij niet willen, ze heeft echt respect voor ons. Gelaatsuitdrukkingen heeft ze ook, je kunt precies aan haar gezichtje zien wat ze wil of hoe ze zich voelt en ook middels haar gemiauw geeft ze precies aan hoe haar gemoedstoestand is en wat ze wil. Verder wil ze het liefst alleen maar de hele tijd bij ons zijn en op schoot liggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top

Quiz & WIN!!

Win deze leuke kangoeroe?