Wordt een Bengaal kenner na het lezen van deze blog! (5 minuten leestijd)
Wanneer je op deze blog bent gekomen, heb je waarschijnlijk al enige interesse in een Bengaal of wil je hier gewoon meer informatie over. De Bengaal is een interessant dier, gemaakt door de mens. Het is een huiskat die het uiterlijk heeft van zijn voorouders. Voordat je over gaat tot aankoop, lees deze blog zorgvuldig.
Inhoudsopgave: Wat wil je weten?
Uiterlijk Bengaal
De Bengaal is een atleet: behendig, sierlijk, sterk en heeft een gespierd lichaam. Een kat die eruit ziet alsof hij thuis hoort in de jungle bij wilde dieren. Het heeft een breed hoofd met een vrij spitse snoet. Op zijn kop heeft hij middelgrote tot kleine oren. De grote ovale ogen (meestal in het groen of blauw) lijken bijna rond, hiermee kan hij erg goed in het donker kijken. Zijn hoofd zit vast aan het lichaam met een erg gespierde nek. Het krachtige lichaam wordt ondersteund door stevige benen die behendige, slimme klauwen hebben.
Het wilde uiterlijk van de Bengaal wordt versterkt door een korte, dikke vacht die luxueus zacht en zijdeachtig aanvoelt. De Bengaal is in verschillende kleuren en patronen te verkrijgen. Veel voorkomende kleuren zijn: oranje, goud, amber en zandkleurig, bruin tabby, seal nerts tabby, zwart/zilver tabby en seal silver lynx point (erg vette kleur).
De Bengaal is eigenlijk erg bekend om zijn patronen. Zijn grote ronde vlekken die afkomstig zijn van de luipaard, vormen samen met het lichte onderbuik en borstkast een zeer opvallend uiterlijk. Op de voorpoten heeft het de strepen van een tijger. Alle patronen die de machtigste en grootste katachtigen ook hebben.
Sommige Bengalen hebben een vacht die wordt beschreven als ‘glinsterend’, het glinstert namelijk zodra er daglicht op valt.
Geschiedenis Bengaal
De Bengaal is een kat die lijkt op een Aziatische luipaard. Met zijn gevlekte vacht en grote (atletische) lichaam ziet het beest er uit als een echte jager. Echter als het op jagen neer komt zal je zien dat het toch echt een huiskat is. Een van de voorouders van dit ras was inderdaad een luipaard, dit is de reden dat de Bengaal er ook op lijkt.
Bengalen hebben de naam te danken aan de wetenschappelijke naam van de Aziatische luipaardkat, Felis bengalensis. De Bengaal is dan ook echt een gemaakte kat, gekruist door verschillende Aziatische luipaardkatten en het korthaar ras. Jean Mill, een fokker in Californië, was de eerste die zo’n kruising maakte, maar niet omdat ze een nieuw ras wilde creëren. Ze had een luipaardkat gekregen en stond het gezelschap van een andere kater toe. Tot haar verbazing gingen deze twee diertjes paren, wat resulteerde in gevlekte kittens.
Rond dezelfde tijd als bovenstaand kruiste Dr. Willard Centerwall Aziatische luipaardkatten met huiskatten aan de Loyola University. De luipaardkatten waren resistent tegen het kattenleukemievirus, waardoor onderzoekers geïnteresseerd waren of dit een genetische eigenschap zou zijn.
Bij verschillende fokkers werd een interesse gewekt om de Bengaal door te fokken, waaronder bij Jean Mill. Jean Mill had al eerdere ervaring opgedaan in 1946 met het fokken en was er klaar om nog een keer te beginnen. Ze had een aantal katten van Dr. Centerwall gekocht en zocht geschikte katers om ermee door te fokken. Zo vond ze verschillende oranje kortharen in India en een geschikte bruin gevlekte tabby uit een asiel, waarmee ze door kon fokken.
Begin jaren 60 begon Jean Mill dus opnieuw met het fokken van wilde katten. Haar doel was om een tamme huiskat te creëren die het uiterlijk van de luipaard heeft. Het fokken van dit wilde ras heeft verschillende generaties. Generatie 1 was F1, generatie 2 was F2 enzovoort. Opmerkelijk was dat het fokken goed ging en dat de kittens van F4 zich gingen gedragen als een normale huiskat. Vanaf generatie F4 mogen de Bengalen pas op een tentoonstelling komen en vanaf generatie F5 zijn ze ‘tam’.
In 1983 was The international Cat Association de eerste vereniging die het ras de “experimentele status” verleende, waarop in 1991 de erkenning volgde. De Bengaal wordt ook erkend door de American Cat Fanciers Association, de Canadian Cat Association en de United Feline Organisatie.
Bengaalse katten zijn zo gewild dat een Britse vrouw in 1990 meer dan $50.000 betaalde voor haar Bengaalse kat. Het was de Rolls Royce van de katachtige.
Persoonlijkheid
De Bengaal is zeer actief, speels en erg intelligent. Dit maakt het ras leuk om mee samen te leven, alleen houdt er rekening mee dat het geen normale kat is (hij kan af en toe een uitdaging zijn). Over het algemeen is de Bengaal een zelfverzekerde, spraakzame en vriendelijke kat die altijd alert is. Niets ontsnapt aan zijn aandacht en hij vind het geweldig om spelletjes te spelen met je. Zo vind hij het leuk om te apporteren en is een expert in het leren van trucjes. Zijn behendige poten zijn bijna net zo goed als mensenhanden, het is maar goed dat hij geen duimen heeft, anders zou hij waarschijnlijk de wereld regeren. Verveelde Bengaalse katten kunnen ook een aantal onverwachte gewoontes hebben… Zo kan een Bengaal het licht uit en aanschakelen en sommige apparaten aan en uit zetten. Leer hem dus de juiste apparaten te beheren en laat hem koffie voor je zetten… 😉
Als je dit zo leest, is de Bengaal een beetje anders dan een normale huiskat. Veel katten zijn als de doods voor water, terwijl de Bengaal het heerlijk vind om met je onder de douche te stappen en te spelen met water. Het is dan ook geen goed idee om de Bengaal alleen in een woonkamer met een aquarium te laten, de vissen zijn dan in levensgevaar. Door zijn slimme en behendige klauwen maken vissen in vijvers geen enkele kans. Daarnaast houden ze erg van klimmen en zijn ze vaak op het hoogste (toegankelijke) punt in huis te vinden.
Aquarium- en vijvervissen lopen mogelijk gevaar door zijn slimme poten. Hij houdt ook van klimmen en is vaak te vinden op het hoogste punt dat hij in huis kan bereiken. Een hoge kattenboom of twee is een must voor deze kat, net als puzzelspeelgoed dat zijn intelligentie zal uitdagen.
In een zeldzaam geval zal de Bengaal bij je op schoot komen zitten om een potje te knuffelen. Dit ras is heel erg leuk om in huis te hebben en je zal zeker van het beest gaan houden. Wees wel alert met hem, want het zijn boefjes.
Ps. Hij steelt je dekens wanneer je slaapt.
Gewicht en leeftijd
De Bengaal is een middel- tot grote kat. De poezen van dit ras worden 4 Kilogram en een kater kan tot 7 Kilogram worden. Het gewicht van de normale huiskat ligt tussen de 3,5 en 5. Mannentjes worden 12 tot en met 14 jaar oud, terwijl de vrouwtjes meestal 2 jaar langer leven.
Gezondheid
Zowel raskatten als een gemengd ras kunnen verschillende gezondheidsproblemen die genetisch van aard zijn hebben. Bengalen zijn over het algemeen gezond, maar de volgende ziektes zijn bij het ras waargenomen:
Distale neuropathie: Een aandoening van het zenuwstelsel die zwakte veroorzaakt. Het kan bij Bengalen al op de eerste leeftijd voorkomen. Gelukkig herstellen veel katten vanzelf, hoewel een paar terugval hebben.
Flat-chested kitten-syndroom: Dit is een misvorming die kan variëren van mild tot ernstig. Deze afwijking is bij kittens al te zien. Wanneer ze dit overleven en volwassen zijn, zal de afwijking niet meer te zien zijn.
Heupdysplasie: Die in het ergste geval kreupelheid kan veroorzaken.
Hypertrofische cardiomyopathie: Een vorm van hartziekte die bij sommige rassen erfelijk is.
Patellaire luxatie: Een erfelijke misvorming van de knieschijf. Ernstige gevallen kunnen met een operatie worden verlicht.
Progressieve retinale atrofie: Een degeneratieve oogziekte.
Zorg
De korte vacht van de Bengaal is gemakkelijk te verzorgen. Door de Bengaal wekelijkse te kammen verwijder je dood haar en verspreid je de huidoliën over de gehele vacht. Een bad is niet echt nodig, de beestje maken zichzelf goed schoon en sommige komen zelfs graag onder de douche staan.
Poets de tanden om parodontitis te voorkomen. Dagelijkse mondhygiëne is eigenlijk het beste, maar wekelijks is ook prima. Knip de nagels om de paar weken bij en veeg de ooghoeken af met een zachte, vochtige doek om eventuele afscheiding te verwijderen. Gebruik voor elk oog een apart gedeelte van de doek, zodat u geen risico loopt op infectie.
Kinderen en andere huisdieren
De actieve en sociale Bengaal is een perfecte keuze voor gezinnen met kinderen en katvriendelijke honden. Hij speelt en apporteert zoals elke retriever doet. Ze leren gemakkelijk trucjes en vinden het heerlijk om aandacht te krijgen van kinderen (wanneer ze hem met respect behandelen). De bengaal is slim genoeg om peuters uit de weg te gaan, maar houdt van schoolgaande kinderen omdat ze passen bij zijn energieniveau en nieuwsgierigheid. Niets maakt de Bengaal bang, ook geen honden. Introduceer altijd andere huisdieren (ook andere katten) gecontroleerd en in een betrouwbare omgeving.
Bengalen stammen af van luipaarden en het is niet voor niets dat er vijf generaties tussen de voorouders en de ‘huiskat’ moet zitten. Het blijft een jager en daarom zijn kleine dieren zoals, hamsters, cavia’s en konijnen een absolute prooi voor de Bengaal. Wij raden dit dan ook af.
Op een rijtje: Wat heb je nodig?
We hebben een klein overzichtje gemaakt van de spullen die je nodig hebt als je een Bengaal hebt of wilt kopen:
- Kattenmand
- Kattenbak & kattengrind
- Grote krabpaal
- Voerbakken
- Eten & snoepjes
- Kattenspeelgoed
Wij hebben een erg ruim assortiment voor zowel Maine Coons als andere huiskatten. Neem na het lezen een kijkje…
Vond je dit artikel nou helemaal geweldig? Check dan onze andere artikelen over de Maine Coon en de Britse korthaar!
Ik vind dit artikel heel leuk om te lezen en het is best leerzaam ik sta op het punt een kitten te kopen.
heb een 5e generatie bengaal die na 2 jaar kippen uit de buurt pakt . hoe kan ik hier iets aan doen ??