Wordt een Balinees kenner door deze blog te lezen! [10 minuten leestijd]
Wanneer je van de Birmaanse of Siamese kat houdt, zal deze kat ook goed in de smaak vallen bij je. De Balinees lijkt namelijk erg op de Siamees, maar heeft net wat langere haren. In deze blog vertellen we je alles wat je moet en wilt weten over de Balinees.
Inhoudsopgave: Wat wil je weten?
Uiterlijk
Lichaam
Qua uiterlijk lijkt de Balinees erg veel op de Siamese kat. Het verschil tussen deze twee katten is dat de Siamese vacht dunner en minder lang is. Het lichaam van dit ras is langvormig en wat erg opvalt is de achterkant, die erg behaard is. Het is een middelgroot ras die minder zwaar wordt dan dat hij lijkt door zijn dikke vacht. De Balinees kan tussen de drie en vijf kilo worden.
De kop
De Snuit van de Balinees is spits en wigvormig, waardoor het gezicht van de kat een beetje driehoekvormig lijkt. De oren van de kat staan als kitten zijnde ver uit elkaar, wat een grappig effect heeft. Later veranderd dit naar wat dicht naast elkaar staande oren die vaak recht vooruit staan. De schelpvormige oren die puntig omhoog staan, passen perfect bij het spitse gezicht. Het gezicht van deze kat is altijd een stuk donkerder dan het lichaam en de rest van de kop. Het lijkt een soort vlek die midden op het gezicht zit. Ook de staart en het einde van de poten hebben dezelfde kleur als het gezicht.
Kleuren
Net als bij alle andere raskatten keuren fokverenigingen maar een aantal kleuren goed bij de Balinees. Bij de balinees wordt er onderscheid gemaakt tussen de ‘punten’ van de lichaamsdelen. Hiermee bedoelen ze de uiteindes zoals staart en poten.
- Creme point: deze kleur kenmerkt Balinese katten met een crème-achtige kleur in de puntjes.
- Foreign White: compleet witte vacht zonder de zogenoemde puntjes.
- Seal point: De standaard kleur is zwart in het gezicht met een crème kleurig lichaam.
- Blue point: De standaard kleur is zwart en de vacht heeft een blauwe gloed. Het uiteinde is grijzig en de ogen zijn vaak blauw.
- Chocolate point: De standaard kleur is bruin wat van licht overloopt naar bruin.
- Lilac point: Met deze kleur geven ze de kleur geven ze de wat lichtere variant aan van de chocolate point.
- Red point: Roodharige uiteindes.
- Cinnamon point: Kaneelkleurig, wat alleen te zien is in de uiteindes.
- Fawn point: De lichtere variant van Cinnamon.
Ogen
Naast de opvallende uiteindes van deze kat, blinken de stralende blauwe ogen ook erg uit. Dit zorgt ervoor dat de kat een erg sierlijke uitstraling heeft. Wanneer je gasten in huis hebt, zullen ze het altijd hebben over de kleur ogen van deze prachtige kat.


Balinees hypoallergeen?
Wanneer je zoekt op hypoallergene katten, zal de Balinees zeker naar voor springen. Dit ras wordt namelijk verkocht als kat waar je geen allergische reactie van krijgt. Helaas heeft er nog nooit een wetenschappelijk onderzoek plaats gevonden die dit bewijst.
Wat we wel weten over deze kat is dat het minder enzymen (Fel D1 & D4) produceren. Dit is een soort eiwit die katten aanmaken in het speeksel. Wanneer de kat zijn vacht schoonmaakt, komen deze proteïnes op de haren van de kat. Als een kat zijn haren verliest kan dit een allergische reactie veroorzaken. Mensen zijn dus niet direct allergisch voor de haren, maar voor de enzymen die op de haren komt.
Een Balinees maakt dus minder enzymen aan waardoor je minder snel een allergische reactie krijgt, maar gevoelige mensen kunnen er nog steeds op reageren!
Karakter
De Balinees en Siamees stammen af van elkaar en daarom lijken ze qua uiterlijk en innerlijk op elkaar. Zo delen ze hun intelligentie, afhankelijkheid, nieuwsgierigheid en loyaliteit. Ze staan bekend om hun spraakzame communicatieve vaardigheden en geven je graag hun mening over het leven, de liefde en natuurlijk wanneer ze vinden dat het eten geserveerd moet worden. Ze praten veel maar niet op een irritante of zeikerige manier. Ze houden van aandacht en dit zullen ze uiten door hard te spinnen.
Een Balinees voelt hoe het baasje zich voelt, wanneer je verdrietig bent zal de kat je opzoeken om wat blijdschap en positieve energie te brengen. Het werkt niet om heel boos te worden op dit ras als hij iets verkeerds doet, dit kan hem diep kwetsen. Als je de kat wilt aanspreken op zijn gedrag kan dit het best gedaan worden op een coachende toon.
Balinezen zijn erg speels en moeten de energie die ze hebben kwijt tijdens het spelen. Zo kan je bijvoorbeeld een klein balletje gooien die ze dan graag terug komen brengen. Ze houden je bezig met hun capriolen, maar zijn erg liefdevolle katten.
Geschiedenis
Net als de Bombay is deze kat ‘gemaakt’ door de mens en is dus niet op een natuurlijke manier ontstaan. Veel katten worden genoemd naar de regio of plaats waar ze vandaan komen. Bij de Balinees zal je dus denken dat deze uit Bali of uit Indonesië komt. Schijn bedriegt, want dit ras komt niet uit Bali. Er zijn twee methodes waarbij mensen denken dat dit ras is ontstaan:
Methode 1
Begin jaren 1900 verschenen er langharige kittens in kortharige Siamese nesten. Sommigen geloven dat het gen voor lang haar, na de Eerste Wereldoorlog werd geïntroduceerd. Aangezien de Siamees (net als veel andere kattenrassen) tijdens de tweede wereldoorlog bijna was uitgestorven, werden andere rassen gebruikt om het ras nieuw leven in te blazen. De Turkse Angora is een ras met een zijdeachtige halflange vacht, die vergelijkbaar is met de Balinees. Men zegt dus dat de Balinees afstamt van de Siamees en de Turkse Angora.
Methode 2
Anderen zijn van mening dat het gen voor lang haar een natuurlijk voorkomende mutatie is. Beide hypothesen zijn te betwijfelen en hebben hun gerenommeerde voorstanders, maar niemand weet het zeker.
Na de oorlog
In de jaren 40 dachten sommige mensen uiteindelijk dat deze katten een goede aanvulling zouden zijn op de bestaande kattenrassen. Deze langharige katten werden stonden bekend als de Balinezen. De naam was bedoeld om de sierlijke bewegingen en vloeiende lijnen van de kat, te vergelijken met de kleurrijke dansers in Bali. In die tijd hadden Balinese katten vaak zwaardere botten en dikkere vachten dan de Siamees.
In 1970 werd de Balinees erkend als ras door alle grote Noord-Amerikaanse kattenverenigingen. Na de erkenning van de Balinezen werden er verschillende rassen gekruist om uit eindelijk meerdere kleuren te creëren. Zo werd de Balinees met een korthaar gekruist, waardoor de Javaan ontstond. Dit ras werd vernoemd naar het eiland Java wat zich ten westen bevind van Bali, maar eigenlijk komt deze net zoals de Balinees niet uit Java of Bali. Op 1 mei 2008 werd de Javaan officieel een kleurendivisie van de Balinees. Naast sealpoint, chocolate point, blue point en lilac point, bevat het Balinese palet nu 22 extra kleuren.
Kopen Balinees
Tegenwoordig zijn de fokkers lekker aan het doorfokken en zijn er twee type variante van de Balinees. De eerste variant is de oorspronkelijke Balinees en de tweede variant is een Balinees die lijkt op een kortharige Siamees maar het langharige gen heeft. De laatste variant is het meest populaire type.
Gezondheid
Het fokken van katten moet met beleid en verstand gebeuren. Het is niet iets wat je zomaar even kunt gaan doen voor de lol. Goede fokkers staan altijd ingeschreven bij een kattenvereniging. Als je een Balinees gaat kopen, check dan altijd de stamboom en leer de fokker kennen. Als je ziet dat de fokker liefde heeft voor de kittens en dat deze in gezonde leefomstandigheden wonen (bijvoorbeeld in de huiskamer en niet opgesloten), kan je de kitten kopen. Zorg daarbij dat je een gezondheidscertificaat en een stamboom krijgt, zodat je kan zien dat het beestje geen erfelijke aandoeningen of ziektes draagt.
Prijs
Zoals bovenstaand omschreven, heeft een fokker veel verantwoordelijkheden en zit er veel tijd en liefde in de kittens. Alleen op deze manier krijg je gezonde kittens, zonder erfelijke aandoeningen. Dit is de reden dat de prijzen al snel oplopen naar 500 en op kunnen lopen tot en met 1000 euro.
Onprofessionele fokkers
Vaak worden Balinese kittens verkocht zonder stamboom en voor een goedkope prijs. Er wordt wel beweerd dat het raszuivere katten zijn, waardoor het toch een waarde heeft. We zien erg vaak dat fokkers die niet ingeschreven staan bij fokverenigingen, kwantiteit over kwaliteit kiezen. Hierbij komt kijken dat ze minder goed verzorgd zijn en minder liefde kennen. Dit is later te zien in het gedrag van de kat. Bij het kopen van een raskat geldt dus echt de regel: goedkoop is duurkoop.
Verzorging
Vacht
Wanneer je de vacht van de Balinees ziet zal je waarschijnlijk denken dat deze veel verzorging nodig heeft, maar ook hier blijkt dat schijn bedriegt. De vacht is erg makkelijk te verzorgen en met 2 keer per week borstelen zal deze al klitvrij blijven.
Ziekten
Omdat dit ras nauw verwant is met de Siamees, hebben ze ook kans op dezelfde erfelijke ziektes. Voor deze twee rassen is dat de hypertrofische obstructieve cardiomyopathie. Dit is een verdikking van de hartspier. Het is daarom belangrijk bij aankoop van het beestje om een gezondheidscertificaat te krijgen, waarom blijkt dat je kat deze ziekten niet heeft. Overigens kan de kat prima leven met deze afwijking, alleen moet hij wel uit de foklijn verwijderd worden.
Speeltjes
De Balinees heeft veel energie en is daarom erg actief. Ze klimmen veel in bomen en hebben speeltjes nodig om hun energie kwijt te kunnen. In onze shop hebben we veel speeltjes die katten geweldig vinden.
Benodigdheden
We hebben een klein overzichtje gemaakt van de spullen die je nodig hebt als je een Balinees hebt of wilt kopen:
- Kattenmand
- Kattenbak & kattengrind
- Krabpaal
- Voerbakken
- Eten & snoepjes
- Kattenspeelgoed
Wij hebben een erg ruim assortiment voor zowel Balinees als andere huiskatten. Neem na het lezen een kijkje…
Leuke info.
Ik heb een Balinese poes, Mao.
Karakter kan je wel omschrijven zoals hierboven. Nu heeft elke poes nog haar eigen uitgesproken karakter.
Mao praat heel veel, ze heeft een fijne miauw toon, zeer intelligent en nieuwsgierig.
Ze wil overal bij zijn en alles proeven.
Ze is heel graag in het bijzijn van mensen.