Wordt een Abessijn kenner na het lezen van deze blog! (10 minuten leestijd)
De Abessijn lijkt eigenlijk op een kleine Puma. Hier wordt het beestje dan ook vaak mee vergeleken. Met een slank lichaam en lange benen wint het beestje geen modelprijs. De keerzijde van dit ras is wel dat ze heel lief en actief zijn. Voordat je over gaat tot aankoop van een kitten, lees dit artikel goed door. De kat kan namelijk lijden aan erfelijke aandoeningen. Wij raden daarom ook aan om een fokker te checken bij een rasvereniging.
Inhoudsopgave: Wat wil je weten?
Hoe ziet de Abessijn eruit?
De Abessijn heeft een bijzondere vacht. Door de geringe onder vacht voelt het erg zacht aan. Richting de nek worden de haren wat langer maar over het algemeen zijn deze vrij kort.
Elke haar die de kat heeft is minimaal 2 en maximaal 4 keer gestreept. De punten van de haren zorgen voor de kleur vacht. Als de uiterste punten donker zijn, zal de totale vacht ook donkerder zijn. Dit noemt met een agouti vacht (ook wel ticking genoemd). Bij een agouti vacht hebben de afzonderlijke haren een aantal donkere banden, dit is de basis van tabby patronen.
Wanneer je een Abessijn wilt kopen is de vacht een belangrijk onderdeel om naar te kijken. In de fokwereld wordt hier dan ook streng naar gekeken. De ticking is vanaf geboorte na de zesde week te zien bij de kitten en ontwikkelt zich door tot wanneer de kat 2 is. Bij het kopen vraag dan naar de stamboom en de ontwikkeling van de vacht.
De snoet van de kat is puntig maar ook een beetje vierkant. De kin heeft als functie stevig te zijn met een dicht gebit. Zoals al eerder omschreven zijn de ogen vaak groen, bruin of grijskleurig en uiten vol nieuwsgierigheid en expressie. Het smalle lichaam zit tussen 2 extremen van gedrongen en uiterst elegant in. Het lichaam is erop gebouwd om een goed balans te hebben. De benen zijn namelijk smal en lang. De pootjes zijn klein daarentegen klein, ovaalvormig en compact. Zijn staart is lang en loopt uit in een punt.


Wat is het karakter van de Abessijn?
De Abessijn is een intelligente en nieuwsgierige kat. Het beestje hangt constant om je heen en wilt vooral overal bij betrokken zijn in huis. De Abessijn is zeer op mensen gericht en bij aankoop van een kitten moet de eigenaar ervan bewust zijn dat deze kat veel aandacht en liefde nodig heeft.
De nieuwsgierigheid is erg goed terug te zien in de ogen die groot, glanzend en meestal in het grijs, groen of bruin voorkomen. Om de ogen zit een donkere rand die erg opvalt. Naast de opvallende ogen hebben ze ook grote mooie oren die ver uit elkaar staan, waarmee ze goed kunnen horen. Op deze manier kan de Abessijn zich volledig focussen op de omgeving. Het hoofd van de kat is wigvormig en heeft een soort contour op haar hoofd in de vorm van strepen.


Hoe zwaar wordt een Abessijn?
De Abessijn is niet de grootste kat en wegens het smalle lichaam zullen ze nooit heel zwaar worden. De vrouwtjes wegen tot 4 kilogram en de mannetjes worden 1 kilo zwaarder.
Waar komt de Abessijn vandaan?
Zoals al eerder vernoemd is de Abessijn een ras die niet de modeprijs wint. Het ras is een van de oudste rassen in de kattenwereld en daarom weet niemand precies waar de kat vandaan komt. Wel lijkt de kat veel op afbeeldingen en beelden die veel voorkomen in Egypte, echter is nooit echt bewezen dat dit de oorsprong is van het kattenras.
Veel rasnamen zijn gegeven op basis van herkomst, kijk maar naar de Siberische kat. Dit zou dan voor de Abessijn, Abessinië (tegenwoordig Ethiopië) zijn. In 1868 is er door een Engelse legerkapitein meegenomen met een apart getickt tabby patroon. Echter is deze kat genaamd Zula nooit de stammoeder geworden. De Abessijn stamt af van een herkomst van ongeveer 30 jaar later. Het patroon op de vacht is van Ossterse afkomst en komt veel voor in streken waar Engelse bestuursleden en handelaars zich ophielden. Daarom kunnen we ervanuit gaan dat de Abessijn van een fokkerij in Engeland afkomt met soortgelijke rassen.
Conclusie: Niemand weet waar het ras precies vandaan komt, maar wat we wel weten is dat het oosters is en dat ze in Engeland op tijd waren met het handelen in dieren.
Hoe oud wordt een Abessijn?
De Abessijn wordt in gezonde toestand gemiddeld 12 tot en met 15 jaar oud. Bij aankoop van dit ras moet er goed gekeken worden naar de afkomst van het beestje. De Abessijn kan namelijk aan de volgende erfelijke aandoeningen lijden:
- Progressieve retina-atrofie: Dit is een aandoening waarbij het netvlies op dusdanige manier verslechterd dat beestje blind raakt. Hoe snel dit gebeurt hangt af van de verschillende vormen. Er zijn namelijk meerdere erfelijke vormen. Nachtblindheid is vaak het eerste symptoom dat het netvlies wordt vernietigd door lokale metabole stoornissen in het weefsel. Het kan zijn dat de kat met deze aandoening binnen enkele maanden na geboorte blind is. Bij andere vormen zal de kat gelijdelijker blind worden, dit kan een negatieve ontwikkeling zijn van 5 jaar.
- Amyloidosis: houdt in dat er eiwitten neerslaan in organen, waaronder de nieren. Deze eiwitten worden gevormd in de lever als gevolg op een ontstekingsreactie. De oorzaak van deze ontsteking kan heel verschillend zijn en kan bijvoorbeeld een trauma zijn, een tumor of een andere oorzaak hebben.
- Pyruvate Kinase is een enzym wat de rode bloedlichaampjes, ook wel erytrocyten genoemd, nodig hebben voor hun energiehuishouding. Een tekort aan dit enzym heeft een gebrek in de energievoorziening tot gevolg hetgeen resulteert in het vroegtijdig afsterven van het rode bloedlichaampje.
Bij het kopen van een Abessijn wees dan alert en zorg dat je hem koopt bij een fokker die liefhebber is van dit ras.


Abessijn prijs: Hoeveel kost het diertje?
Voordat je een Abessijn koopt raden we je aan om de fokker te checken bij rasverenigingen wegen erfelijke aandoeningen (lees bovenstaand). De Abessijn van een erkende fokker kost tussen de 750,- tot € 850,-.