Zieke kat: wat moet je doen?
Een zieke kat, ook die van jou kan het overkomen. Moeten we gelijk naar de dierenarts, of valt er zelf wat tegen te doen? Op deze pagina leggen we stap voor stap uit wat jij kan doen om ervoor te zorgen dat jouw zieke kat zich weer kip lekker voelt. We gaan het hebben over wat voor ziektes er zijn en waar jij ze aan kan herkennen!
Heb ik een zieke kat?
Als het om een zieke kat gaat is dat vaak moeilijk te zien. Op het moment dat een kat namelijk ziek is, dan zijn ze ijskoud en laten ze dat niet merken. Ook symptomen zijn moeilijk te zien bij katten. Om erachter te komen of een kat ziek is moet je kijken naar het gedrag. Vertoont je kat raar gedrag, dan is de kans groot dat hij zich niet lekker voelt of pijn heeft.
Er zijn wel een aantal punten waardoor je snel kan merken dat je kat zich niet lekker voelt, namelijk een slijmerige neus, waterige ogen, overgeven (buiten haarballen om) of bloed in de ontlasting. Het is dan ook belangrijk dat je deze punten af en toe checkt.
Waar let ik op bij een zieke kat?
Om het je wat makkkelijker te maken, hebben we alle punten waaraan je kan zien of je kat ziek is op een rijtje gezet. Nogmaals is het belangrijk dat je kijkt naar het normale gedrag van je kat en deze vergelijkt.
- Je kat is minder energiek dan normaal.
- Ze drinkt minder of juist meer dan gebruikelijk.
- Ademhaling klopt niet
- Je kat miauwt meer
Kat is minder energiek dan normaliter
Wanneer je kat minder energie heeft dan normaal, kan het zijn dat hij ziek is. Dit komt omdat hij simpel weg gewoon te weinig energie heeft. Een kat is per dag gemiddeld genomen ongeveer 8 uur actief. Natuurlijk verschilt dit per kat en is het dan ook belangrijk om naar het normale gedrag te kijken. Het is goed om even langs de dierenarts te gaan wanneer je dit opmerkt.
Kat drinkt minder of meer dan gebruikelijk
Katten drinken ten opzichte van mensen een stuk minder water. Dit komt omdat katten voorouders hebben die in de woestijn hebben geleefd. Daarnaast kunnen katten hun urine goed concentreren, waardoor ze minder vocht nodig hebben. Als het je opvalt dat je kat minder drinkt dan normaal, kan het zijn omdat je ander eten bent gaan geven met een hoger vochtgehalte. Heb je niets veranderd aan het eten en heeft er toch een verandering plaatsgevonden? Neem dan contact op met je dierenarts, er is waarschijnlijk wat aan de hand met je kat.
Kat drinkt veel
Wanneer je kat te veel drinkt is dit ook zorgwekkend. Katten hebben op basis van hoeveel ze wegen een dagelijkse vochtbehoefte van 40ml per kilo. Wanneer jouw kat dus rond de 5 kilo is kilo is, heeft hij 200 ml water nodig. Zit je kat hier overheen dan kunnen onderstaande punten aan de hand zijn:
- Nier problemen: Als de nieren van een kat niet goed doen wat ze moeten doen, wordt het urine minder goed geconcentreerd. Dit is de reden dat de kat minder vocht vasthoud en meer zal moeten plassen.
- Suikerziekte: Voor meer informatie kan je deze website bezoeken.
- Maligne: Te veel calcium in het bloed waardoor een kat meer moet plassen.
- Schildklier problemen: Dit komt vaak voor bij katten. Wat ook verschijnselen zijn: afvallen terwijl ze meer eet, meer drinken.
- Lever problemen: Ontstekingen en andere aandoeningen zorgen ervoor dat je kat meer gaat plassen.
Ademhaling klopt niet
Zowel katten als honden hebben in een rust toestand een ademhaling van 10 tot en met 30 keer per minuut. Als deze anders is in rust toestand dan is het verstandig om langs de dierenarts te gaan.
Ademhaling met geluid
Maakt je kat geluid tijdens het ademhalen? Dan kan het zijn dat je kat moeite heeft met ademen, omdat er iets mis is vanaf neus tot en met luchtpijp. Heeft de kat een snotterige neus? Dan heeft hij waarschijnlijk een probleem in de keel of neus. Hierbij kun je denken aan poliep,strictuur, niesziekte of een verstopping door een vreemd voorwerp.
Wanneer het geluid niet weg gaat of als het door de mond ademt, zit het probleem waarschijnlijk wat dieper en hebben we het over de keel, strottenhoofd of de luchtpijp.
Hoestende kat
Wanneer je kat hoest is er waarschijnlijk een aandoening op het strottenhoofd, luchtpijp of bronchiën. Als je kat ook snotterig is kan het zijn dat hij er snot lekt op de stembanden, hier gaat een kat van hoesten.
Als het aan blijft houden dan is er wat anders aan de hand. Het kan zijn dat jouw kat allergisch is of in aanraking is gekomen met een irriterende stof. Hierdoor ontstaat benauwdheid en kan een ontsteking in de longen of luchtwegen veroorzaken.
Wanneer je hier niet op tijd bij bent dan zal dit nooit meer te herstellen zijn! Wanneer jij je kat hoort hoesten, houd hem dan erg goed in de gaten!