Katten worden net zoals mensen op de aarde gebracht. In de zwangerschapsperiode gebeurt er een hoop. In dit artikel behandelen we deze punten en zal je rijker worden aan informatie over het kattenzwangerschap.
Inhoudsopgave: Wat wil je weten?
Vruchtbaarheid
Een kater is meestal na 8 maanden vruchtbaar, terwijl het vrouwtje na 5 maanden al krols kan worden. Wanneer het vrouwtje krols is dan is ze vruchtbaar. Huiskatten zijn vaak al volwassen wanneer ze rond de anderhalf jaar oud zijn. Dit ligt bij de ras katten net even wat anders, namelijk pas na 4 jaar. Dit geldt voor de grote kattenrassen, denk aan de maine coon of de boskatten.
Hoe lang duurt krols zijn bij een kat?
Je kat is krols en dat is aan meerdere dingen te herkennen. Krols zijn bestaat eigenlijk uit meerdere fases die ongeveer per fase uit een week bestaan. De eerste fase is de poes heel aanhankelijk en wanneer je haar aait zal ze het lekker vinden als je over haar rug en staart aait. De eerste fase duurt ongeveer 4 tot en met 6 dagen.
De tweede fase is vaak iets minder leuk. De poes begint veel te miauwen en zal pogingen doen om naar buiten te kunnen. Ze willen eigenlijk een soort ontsnappen. Ze zijn heel onrustig en rollen veel over de grond heen. Dit doen ze om te laten merken dat ze krols zijn. In deze week geven ze zich eigenlijk over aan de vruchtbaarheid en willen ze paren.
Wanneer de poes niet bevrucht wordt komt ze in fase 3, ook wel de metoestrus genoemd. De kat wordt weer rustiger en gaat zich weer normaal gedragen. Dit komt omdat de voortplantingsorganen rust krijgen.
In totaal duurt krols zijn 3 weken en dit komt 3 keer per jaar voor als je haar niet laat steriliseren.
Zwangere poezen staan er alleen voor
Katers hebben totaal geen vaderinstinct hoe wij die kennen. Sterker nog, katers kijken niet eens om naar de kittens. De moeder staat er dus alleen voor en wordt een soort van in het diepen gegooid door haar medekatten. In de wilde natuur hebben kleine kittens dan ook niet veel overlevingskans. Het hangt af van de moeder, als zij een goede moederpoes is dan hebben de kittens overlevingskans, wanneer dit niet zo is zijn de kittens eigenlijk ten dode opgeschreven.
Gelukkig zijn wij mensen er als ‘2e vader’. Wanneer een poes zwager is en onderdak krijgt van de mens, is de overlevingskans van een kitten erg groot. Wij mensen springen namelijk in wanneer een poes te weinig melk geeft of verstoten wordt. Ook dragen wij bij aan het herstel van de moederpoes.
Bevalling poes
Katten blijven dieren en zullen voorkeur hebben aan rare bevallingsplekken. Het moet goed te beschermen zijn wanneer de bevalling gedaan is en de voorkeur gaat uit naar een donkere plek. Het probleem is alleen dat de eigenaar van de woning, meestal niet zo makkelijk bij deze donkere, veilige en vooral rustige plek kan komen.
Sommige poezen hebben hier niet zo veel last van, die vinden het ook prima om de bevalling plaats te laten vinden op een vertrouwd plekje. Denk hierbij aan je eigen bed of een plekje waar je kat graag ligt.
Een tip voor eigenaren met een poes is om een droge, vochtvrije kartonnen doos neer te zetten op de lievelingsplek van je kat. Doe hier wat oude gedragen t shirts in die je niet meer nodig hebt, zodat de geur lekker vertrouwd is. Je kan ook gewoon een dekentje neerleggen in de doos.
Wanneer moet je een poes steriliseren?
Een poes wordt niet gesteriliseerd omdat de eierstokken ook worden verwijderd. Een poes wordt dus eigenlijk net als een kater gecastreerd. De castratie mag je al doen voordat je kat krols wordt. Er wordt gezegd dat je de poes eerst kittens moet laten krijgen, maar ook dit is niet waar.
Laat een poes nooit castreren als ze krols is, op dit moment is haar bloed dunner en dit kan voor problemen zorgen bij de operatie. Wanneer je een poes laat castreren na de een bevalling, doe dit dan wanneer de kittens niet meer bij haar drinken. Kittens drinken ongeveer 8 weken bij de moederkat.